Trianonról Tokajban

MEGJELENT: 2019. augusztus 23., péntek | SZERZŐ: László T. András

A magyar művészetek első világháború és Trianon közötti időszakának vizsgálatát helyezte programjának fókuszába a 47. Tokaji Írótábor, amelyet augusztus 15. és 18. között rendeztek meg a boráról híres zempléni településen.

Kép forrása

A Tokaji Írótábor több évtizede a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvénye, melynek elnöksége a tavaly megkezdett tematikát folytatva hirdette meg az idei találkozó témáját, A szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920 címmel.
A Tokaji Írótábor tavaly az első világháború irodalmi életére fókuszált, ezúttal pedig a „Nagy Háború” lezáródásától a trianoni döntésig terjedő időszak irodalmi és művészeti vonatkozásait elemzi.
A Tokaji Ferenc Gimnázium és Kollégiumba meghirdetett tanácskozás során olyan alkotók és műveik kerültek idén vizsgálat alá, mint Babits Mihály, Herczegh Ferenc, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Szabó Dezső, Tormay Cécile és sokan mások.
A Tokaji Ferenc Gimnázium adott otthont az Ady-kiállításának is.
A hagyományok szerint az írótábor programjának része volt a Tokaji Esték sorozat, melynek keretében irodalmi estek, kiállítás, koncertek voltak, s bemutatkoztak irodalmi folyóiratok, ráadásul tokaji borokból is rendeztek kóstolót.
A Tokaji Írótábor zárónapján avatták fel Kodolányi János emléktábláját.
Megosztás

Egypercesek

Indul a Lázár Ervin Program

Indul a Lázár Ervin Program

„Egyetlen esemény is képes megváltoztatni egy életet, beindítani egy tehetséget”

Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket

Amerikai elismerés Krasznahorkainak

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot az Egyesült Államok egyik legjelentősebb irodalmi díjának tartják

Tech-noir pszichothriller a Facebookon

A gubanc csak annyi, hogy az, aki a főhőst bejelölte, már rég halott

/Le/hallgahtásra ítélve

„Ne olvassák el ezt a könyvet, és éljenek nyugodtan”