Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

MEGJELENT: 2019. szeptember 19., csütörtök | SZERZŐ: Thurzó Gergely

A visegrádi országok és Törökország irodalma, illetve a nem magyarul alkotó magyar szerzők állnak az első PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál fókuszában. A szervezők szeptember 24-tól 28-ig a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket.

Kép forrása

A PesTexten nyolcvanhárom programon több mint kétszáz fellépő, szerző vesz részt. Lesznek beszélgetések, szakmai konferenciák, workshopok, illusztrációk tárlata, szabadtéri események, a szervezők megfogalmazása szerint azért, hogy átjárhatóvá tegyék a mentálisan létező határokat. Hasonlóan fontos célkitűzése a kezdeményezőknek, hogy megmutassák, a középpontban lévő német, francia, angolszász irodalom mellett a Magyarország közelében élő népek irodalmára legalább olyan fontos kitekintenünk. 
A PesText kiemelt vendége lesz Piotr Szewc lengyel író, akinek Pusztulás című regénye idén nyáron jelent meg újra magyarul a POKET Zsebkönyvek sorozatban. Szewc a lengyel irodalom kiemelkedő alakja. A Pusztulást, amely a második világháború kitörését megelőző napot rögzíti sajátos módon, húszéves korában írta. A regény témája azért is aktuális, mert éppen nyolcvan évvel ezelőtt, Lengyelország megtámadásával kezdődött a háború. 
A fesztiválra eljön mások mellett Petr Hruska cseh, Michaj Habaj szlovák, Haydar Ergülen török költő, Michael Donhauser és Xaver Bayer osztrák szerző. Eljön Budapestre az angolul író, de indiai Ashwani Kumar, az erdélyi magyar gyökerű, de verseit ivritül író izraeli Agi Mishol. Itt lesz az angolul író, de magyar származású David Szalay és Tibor Fischer, az 1956-os emigráns Ferdinandy György és Sárközi Mátyás, az Erdélyből indult hálózatkutató, Barabási Albert László vagy a Norvégiában alkotó Kun Árpád is.
Megosztás

Egypercesek

42. Képregénybörze, meg minden

42. Képregénybörze, meg minden

A vasárnapi képregényfesztivál kihagyhatatlan program

Határtalanul Marosvásárhelyen

Negyvenegy kiadó összesen tizenöt-húszezer könyvcímmel várja az olvasóközönséget

Két író Közép-Európából

Két irodalmi Nobel-díjas nevét jelentette be a Svéd Akadémia csütörtök délután Stockholmban

Megszépült a nyelvújító emlékoszlopa

Egyértelmű volt, hogy a kétszázhatvan éve született Kazinczy sírja is megújul

Jogosítvány a boldogsághoz

Találj ki valamit gyorsan, hogy fel ne faljon az élet!