Megszépült a nyelvújító emlékoszlopa

MEGJELENT: 2019. október 10., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Átadták Kazinczy Ferenc író, költő, a nyelvújítás vezéralakjának felújított síremlékét Széphalomban. A Nemzeti Örökség Intézete mintegy négymillió forintból újította fel a költő síremlékét születésének kétszázhatvanadik évfordulójára.

Kép forrása

Az intézet éves felújítási tervének összeállításakor mindig figyelembe veszi a kerek évfordulókat, és idén egyértelmű volt, hogy a kétszázhatvan éve született Kazinczy sírja is megújul.
A mintegy fél évszázadon át a magyar szellemi élet kulcsszereplőjének számító Kazinczyt Széphalomban található birtokán temették el. A sírjánál jelenleg látható emlékoszlop 1983-ban készült. Pál Mihály szobrászművész munkája arányaiban és formájában pontos másolata a költő özvegye, Török Sophie által 1833-ban állíttatott emlékműnek. Török Sophie Kazinczy egyik tervét valósította meg a neki állított emlékoszloppal.
A modern magyar nyelv kialakításában kulcsszerepet játszó költő egykori gyümölcsöskertje helyén épült meg tíz évvel ezelőtt – a magyar nyelv egyfajta emlékhelyeként – a Magyar Nyelv Múzeuma, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye. Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója elmondta: mindaz, amit ma magyar irodalomként ismerünk, Kazinczy bátorságának köszönhető, és ma az utókornak ugyanerre a bátorságra van szüksége.
Jövő szeptemberre felújítják a Magyar Nyelv Múzeumának is otthont adó kertet. A rekonstrukció kétszázmillió forintból valósul meg. A cél a magyar nyelvnek olyan zarándokhelyet kialakítani, amely felülírja az államhatárokat és a nemzeti különbségeket.
Megosztás