Jogosítvány a boldogsághoz

MEGJELENT: 2019. október 9., szerda | SZERZŐ: Oxi

Szingli vagy? Sebaj! Negyvenes szingli vagy? Na, az már baj! Vagy még sem? Találj ki valamit gyorsan, hogy fel ne faljon az élet és megleld önmagad és a világot körülötted! A negyvenes dán szingli „királylányok” legjobb mentsvára – úgy tűnik – a jogosítvány megszerzése, legalábbis ezt ajánlja Dorthe Nors a Tükör, index, kuplung című könnyed regényével. Tapossunk bele a gázba, lapozzunk bele a könyvbe!

Kép forrása

Jaj, ezt már olyan rég el akartam mesélni. A cég ahol pár éve dolgoztam, megelégelte, hogy nincs jogsim, mert a munkakörömet szerette volna kibővíteni a sofőrködés funkcióval is, így, negyvennyolc éves korom ellenére beíratott egy B-kategóriás autóvezetői tanfolyamra. Mivel soha nem vezettem kocsit (értsd ez alatt: so-ha nem ve-zet-tem ko-csit!), ezért minden mozdulat, fogás, lépés új volt, s nem is ment könnyen. Az oktató pedig nem volt éppen idegrendszere feletti uralom teljes birtokában, hogy szépen fogalmazzak. Így történt, hogy kábé egy hónap alatt kifutottunk a befizetett pénzből és én még a felénél sem tartottam a megtanulandónak (elméletből átmentem). Mivel a munkahelyem többet nem feccölt ebbéli taníttatásomba, nekem pedig nem volt erre pénzem, itt abba is maradt a jogsimegszerzés folyamata. Ahogy mondani szoktam fáradt sofőr társaimnak: „Átvehetem egy kis szakaszon a kormányt, végül is kettesig simán fel tudok váltani, ha az úgy jó”. 
A szokásosnál kissé hosszabb felvezetés pusztán azért volt indokolt, mert Dorthe Nors, közel egyezően, egy negyvenes ember (nő), jogosítványszerzése során összegyűjtött tapasztalatait tömörítette könyvbe. A Tükör, index, kuplung rendkívül jól megírt regény, sőt a tanulóvezetők életén keresztül felvezetett szingli katekizmus, ahogy egyes helyeken olvashatunk a dán szerző 2017-es kötetéről. 
A főszereplő Sonja, kissé megkésve, de nekivág az autóvezetés-tanulásnak, ugyanakkor valójában a kései tanulás egész életére vonatkozik, szingli léte, munkahelyi, párkapcsolati gondjai okán, újra és újra ki kell járni az élet iskoláját, hogy legalábbis elégségesre vizsgázzon. Az ironikus hangvételű históriában persze sok hasonlóság található a Sex és New York, valamint Bridget Jones filmekből és regényekből ismert jelenetekkel. Hősünknek ugyanakkor nemcsak balfogásai, hanem humorérzéke is van, mely gyakorlatilag minden akadályon és bajon átsegíti.
Megosztás