Katalán költő kapta a Cervantes-díjat

MEGJELENT: 2019. november 19., kedd | SZERZŐ: László T. András

Joan Margarit katalán költő veheti át a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító 2019-es Cervantes-díjat – jelentette be José Guirao spanyol kulturális miniszter. A rendkívül éles spanyol-katalán konfliktus tükrében a döntés akár egyfajta békülékeny, az ibériai kultúra egységét kifejező gesztusként is értékelhető. A Cervantes-díjjal ugyanis a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák.

Kép forrása

Spanyolország egyik legolvasottabb élő költőjének műveit tömörség, munkáját pedig aprólékosság és fáradhatatlanság jellemzi az indoklás szerint. A zsűri méltatásában kiemelte a nyolcvanegy éves művész kétnyelvű munkáságát, újító nyelvhasználatát mind spanyolul, mind katalánul, továbbá azt a kulturális sokszínűséget, amelyet képviselt eddigi pályafutása során. Mindez eredeti, építész szakmájához köthető, amelyben szintén elismert; közreműködött egyebek mellett a barcelonai Sagrada Familia bazilika és az olimpiai stadion építésében, emellett több mint ötven éve a barcelonai építészeti főiskola oktatója.
Az ötvenes években kezdett költeményeket írni spanyol nyelven, de első, Dalok egyszemélyes kórusnak című verseskötetének megjelenéséig 1963-ig kellett várnia. Több mint tíz év kihagyás után publikált újra, Krónika című versgyűjteménye 1975-ben jelent meg. 1981-ben váltott spanyolról kizárólag katalán nyelvre, majd 1990-től már mindkét nyelven születtek versei. Eközben műfordítóként is ismerté vált, és olyan világhírű szerzők műveit fordította spanyolra, valamint katalánra mint Thomas Hardy, Elizabeth Bishop vagy Rainer Maria Rilke. Következő kötete, Költészet címmel márciusban jelenik meg.
Joan Margarit számos jelentős spanyol nyelvű irodalmi elismerés kitüntetettje, legutóbb májusban kapta meg a Zsófia királyné ibeoramerikai költészeti díjat. 
A kitüntetést a spanyol kulturális minisztérium tavasszal adja át Alcalá de Henaresben, Cervantes szülővárosában a spanyol királyi pár jelenlétében.

Megosztás