Cigánypasztorációs kézikönyv

MEGJELENT: 2019. november 21., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

A romákkal foglalkozó szakemberek munkáját segítő cigánypasztorációs kézikönyvet jelentetett meg a Boldog Ceferino Intézet.

Kép forrása

A cigánypasztoráció a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül, ugyanakkor fontos szegmensét képezi a cigányság felzárkóztatását célzó társadalmi programoknak is. 
A nemrégiben megjelent Szolgáljatok az Úrnak örömmel című kötet célja, hogy bemutassa a jó gyakorlatokat a roma felzárkóztatásban - mondta Bángi-Magyar Anna. A kötet szerkesztője úgy fogalmazott: megpróbáltak egy „ívet felrajzolni az evangelizációtól az oktatáson át a munkavállalás támogatásáig. Mindezt hívő háttérrel, ugyanakkor gyakorlati tapasztalatokkal".
A Boldog Ceferino Intézet feladata, hogy segítse a roma felzárkóztatással foglakozók együttműködését egyrészt az egyházon belül, például a cigánypasztorációt végző szerzetesrendek között, másrészt az önkormányzatokkal és a szociális szervezetekkel.
Andrásfalvy János szalézi szerzetes arról beszélt: a szaléziak legfontosabb feladata a rend alapítása óta a misszió. Ez azonban nemcsak a hittételek hirdetését jelenti, hiszen a szaléziak mindig odafordultak az elesett emberekhez és segítettek nekik felemelkedni.
Magyarországon a szaléziak 26 éve oktatnak cigány fiatalokat kazincbarcikai iskolájukban. Az iskolához kollégium is tartozik, ahol idén már Kárpátaljáról érkezett roma fiatalt is tudtak fogadni a Boldog Cefereino Intézet segítségével.
„Sok szép történetünk van, a most megjelent könyvben is szerepel néhány” - mondta, hozzátéve, hogy „van, akivel sokat kell küzdeni", de „hatalmas öröm látni a fiatalok felemelkedését".
Megosztás