Mindenki gengsztere életmű díjat kap

MEGJELENT: 2019. november 21., csütörtök | SZERZŐ: Szikszai Norbert

A Screen Actors Guild (SAG) november 12-én, kedden jelentette be, hogy január 19-én tartandó díjátadó ceremóniáján Robert De Niro veheti át a pályafutását elismerő életmű díjat. 

Kép forrása

A színészek érdekvédelmi szervezete évente adja át elismeréseit, De Niro az életműdíj ötvenhatodik kitüntetettje lesz. A SAG közleményében külön kiemelte, hogy a művész mind filmjeiben, mind televíziós produkcióiban nagyszerű alakításokat nyújtott. Kétszer is elnyerte az Oscar-díjat, valamint az amerikai elnök által adományozott legjelentősebb polgári kitüntetéssel, az Elnöki Szabadság-érdemrenddel is elismerték már a pályája során. 
De Niro közleményben köszönte meg a színészcéh elismerését: úgy fogalmazott, megtiszteltetésnek tekinti, miszerint egy olyan szervezet díját veheti át, amelynek már ötven éve tagja. 
A hetvenhat éves színművész hírnevét Coppola és Scorsese gengszterfilmjeiben, avagy a Taxisofőrben nyújtott alakításaival alapozta meg. Scorsesevel ezt követően szoros kötelék alakult ki, közös munkájuk gyümölcsei olyan mérföldkőnek tekintendő alkotások, mint a Dühöngő Bika vagy a Nagymenők. Legújabb munkájuk a hamarosan bemutatásra kerülő Az Ír, ahol Al Pacino és Joe Pesci tárásul szegül, de Harvey Keitel is jelentős szerepet kap, akivel már az Aljas utcákban is együtt játszott. A Jimmy Hoffa (Al Pacino) szakszervezeti vezetőről szóló bő kétszáz perces drámát november 21-től játszák a mozik.
Többször próbálta ki magát a rendezői székben is, munkájára e téren sem lehetett soha panasz, elég csak a Bornxi Mese című gengszterdrámát említeni.
De Niro soha nem volt rest kiállni az igazáért, így már a kilencvenes évek második felében hangot adott saját véleményének a forgatókönyvírók sztrájkját követően, manapság pedig gyakorta bírálja Donald Trumpot. Életművét, tehetségét, produkcióit tekintve mindezt pártatlanul nézhetjük el neki, főleg annak tudatában, hogy már karrierje hajnalán is a legnagyobbak között emlegették.
Megosztás