Kazetták a kifestőkönyvben

MEGJELENT: 2019. november 22., péntek | SZERZŐ: László T. András

Gyermekekkel próbálja megismertetni a templomok kazettás mennyezeteinek motívumkincsét az a kétkötetes kifestőkönyv, amelyet a Johannita Lovagrend adott ki. A könyvet Nagyváradon, a Csillagocska református zeneóvodában mutatták be.

Kép forrása

A kifestőkönyv páros oldalain egy-egy templomi kazetta reprodukciója, a mellettük levő páratlan oldalakon pedig a minta megrajzolt körvonala látható, amelyet a gyermekek kiszínezhetnek.
Minden kazetta alatt rövid leírás található a templomról, amely mennyezetén a négyszögletű, festett fafelület látható, valamin a kazettában használt szimbólumokról is. A könyv végén egy térképen kikereshető az a település, amelyen a templom áll. 
A kifestőkönyvet a 93 éves Tomcsányiné Szemere Sarolta nyugalmazott könnyűipari üzemmérnök, aranykoszorús kézművesmester, a templomi kazettás mennyezetek szakértője készítette. A könyvben elsősorban református és unitárius templomok kazettái szerepelnek, de evangélikus és katolikus templomok motívumai is előfordulnak.
Egy ilyen kifestőkönyvből a gyermekek játszva tanulják meg, hogy a magyar egyháztörténetben, kultúrában mennyire fontosak ezek a kazettás mennyezetű templomok és mennyire különleges, hogy ugyanaz a minta egy templomon belül többször nem jelent meg, mindegyik egyedi.
A kifestőkönyvet tízezer példányban nyomtatták ki, azt a Kelet-Magyarországon, Erdélyben és Partiumban, valamint Kárpátalján élő gyermekek kapják meg.
Megosztás

Egypercesek

A boldog anyák boldog gyermekeket szülnek

A boldog anyák boldog gyermekeket szülnek

Sarah Fischer humoros és naturalista felhanggal beszél a gyermekvállalás állomásairól

Kispöfögőn robog Bendegúz

Szórakoztatás mellett játszva tanítja a gyerekeket

Hieronymus-díjat kapott Zsille Gábor

Mind az angol, mind pedig a lengyel irodalom köréből készített műfordításokat

Camus-t megölték?

Catelli szerint a Nobel-díjas francia írót és filozófust a KGB gyilkolta meg

Könyvtári önvédelem

Az OSZK részletes közleményben határolódik el a vádaktól