Képregényfesztivál Batmannal

MEGJELENT: 2019. november 20., szerda | SZERZŐ: László T. András

A műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhettek azok, akik ellátogattak a szegedi Somogyi-könyvtárba az immár tizenegyedik alkalommal megrendezett Képregényfesztiválra.

Kép forrása

A könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyermekprogramok mellett a rajongók idén is megfigyelhették alkotás közben az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhattak a munkába. A művészek a rendelkezésükre álló egy órában - vagy az óra egy részében - alkotói módszereikbe, megelőző vagy jelenlegi munkáik kulisszatitkaiba engedtek bepillantást az érdeklődők számára. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatták újdonságaikat.
Több jeles évfordulóról is megemlékeztek idén a szervezők. nyolcvan éve, hogy Batman alakja felbukkant a Detective Comics képregénysorozat egyik számában. Dunai Tamás előadásából kiderült, miként alakult át és igazodott a kor elvárásaihoz a denevérember karaktere, hogyan változott a történetek stílusa és az ellenfelek ábrázolása.
Hatvan esztendeje, hogy René Goscinny író és Albert Uderzo rajzoló megalkotta Asterix és Obelix figuráját. A rómaiak ellen küzdő gallok történetébe egy társasjáték keretében kapcsolódhattak be a fesztivál látogatói.
Menő Manó címmel, harminc évvel ezelőtt jelent meg az első magyar képregénymagazin. A magyar és olasz alkotók képregényeit közlő lap történetét a Kísérleti Képregény Stúdió (KIKS) alapítói idézték föl. A legnépszerűbb képregényeket pedig egy erre az alkalomra rendezett kiállításon láthatták az érdeklődők.
2004 őszén, pontosan 15 éve írta és rajzolta meg Pilcz Roland első nagyközönségnek szánt képregényét, az Angyali Békét, amelyet öt nagyobb lélegzetvételű Kalyber Joe-kaland követett. A szegedi alkotó elmúlt másfél évtizedben készült munkáit szintén egy tárlat mutatja be.
Megosztás