Eldorádó a József Attilában

MEGJELENT: 2020. január 21., kedd | SZERZŐ: László T. András

Az Eldorádó színpadi változatát mutatja be a József Attila Színház február 8-án Funtek Frigyes rendezésében, aki csaknem harminc év után dolgozik újra Budapesten.

Kép forrása

A színpadi művet jegyző Bereményi Géza a Teleki téri piacon tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a darab nem a filmforgatókönyvnek, hanem a témának a színpadi változata, önálló színmű. Az Eldorádó a piac, egy kereskedő és a családja története, amely a második világháború után kezdődik és az 1950-es évek első felében fejeződik be. Korábban már készült színházi adaptáció az 1988-as filmből Bagó Bertalan rendezésében Az arany ára címmel. 
Funtek Frigyes, aki hosszú évek óta csak vidéki színházak meghívására látogat haza Franciaországból, és mintegy harminc év után dolgozik újra Budapesten, elmondta, hogy a történethez vadonatúj zene született, amelyet Mátyássy Szabolcs írt.
A rendező az MTI beszámolója szerint elmondta, hogy a történetben azok a különleges emberi viszonyok érdeklik, amelyeket az ő generációja és a szüleié átéltek. „Hordozunk magunkban fantasztikus terheket, súlyokat, emberi viszonyokat, szerelmeket, csalódásokat, bánatokat, kapzsiságot…” - mondta.
A főhős, Monori szerepét alakító, a József Attila Színházban először játszó Csankó Zoltán kiemelte, hogy az előadás más lesz, mint a film, és nem is szereti összehasonlítani a két műfajt. A feleségét megformáló Pikali Gerda arról beszélt, hogy bár nagyon távol áll tőle a szerep - amely egy zárkózott figura -, ettől lesz izgalmas kihívás számára.
A játékban Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, míg Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes, míg Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség, Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra.
Megosztás

Egypercesek

Ismeretlen Dickens-levelek

Ismeretlen Dickens-levelek

A gyűjtemény egyik különlegessége az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése

Angyalok és dzsinnek az afrikanisztikában

A kötetben szerencsésen egyben van klasszikus szövegközlés, reflexió, életmű-értékelés, kutatói látlelet, forráskritika és recenzió

Ismét hazavághatsz egy könyvet

Százegy tipp áll a rosszcsontok rendelkezésére, hogy kinyírják ezt a szegény, ártatlan kötetet

Kundera elviselhetetlen léte

Műveinek eddig több, mint kétezer kiadása jelent meg a világon

A Xenogenesis Átváltozása

A második epizód talán még komolyabb filozófiai kérdéseket vet fel