Elindult a Térey-ösztöndíjprogram

MEGJELENT: 2020. január 22., szerda | SZERZŐ: Márton Mihály

A kortárs középgenerációhoz tartozó legkiválóbb írók, költők, műfordítók, szerzők tevékenységét hivatott támogatni az az új ösztöndíjprogram, melyet a 2019-ben elhunyt Térey János íróról nevezett el a kiíró Petőfi Irodalmi Múzeum. Demeter Szilárd, a múzeum főigazgatója annak idején azzal kereste meg az írószervezeteket, könyvkiadókat, folyóiratokat, egyetemi tanszékeket, szakmai műhelyeket, hogy javasoljanak alkotókat az ösztöndíjra. 
A program első díjazottjairól a minap döntött a dr. Harmath Artemisz, Térey János özvegye által vezetett zsűri.

Kép forrása

A tizenkilenc tagú szakmai zsűri többfordulós, titkos szavazással választotta ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra, harminc a harmincöt és hatvanöt év közötti írót, költőt, műfordítót.
A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj kilencven százaléka, amely 2020-ban havi bruttó háromszázhúszezer forint.
Az ösztöndíjra több, mint háromszázharminc jelölés érkezett. A nyerteseket a lehető legszélesebb szakmai konszenzus alapján választottak ki. A szakmai kuratórium további tizenöt írót tartaléklistára javasolt, azonban Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának javaslatára a Térey Ösztöndíjbizottság úgy döntött, hogy két évre mind a negyvenöt író megkapja az ösztöndíjat, azzal a kikötéssel, hogy 2021 végén az ösztöndíjbizottság egy nagytekintélyű meghívottakból álló szakmai zsűri segítségével értékeli az addigra felmutatható irodalmi eredményeket, és legkevesebb öt ösztöndíjassal nem hosszabbítják meg a szerződést.
A Térey-ösztöndíj így összeállt listája a következő: Bartók Imre, Berta Zsolt, Czilli Aranka, Csehy Zoltán, Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Hodossy Gyula, Kemény István, Keresztesi József, Király Zoltán, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lázár Balázs, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Márton László, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Varga Melinda, Végh Attila, Vörös István, Zalán Tibor, Zoltán Gábor, Zsille Gábor.
A döntés nyilvánosságra kerülése után Bartók Imre Facebook-oldalán jelezte, hogy nem veszi át az ösztöndíjat: „nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát” – fogalmazta meg tiltakozását Bartók.
Megosztás