Arany Medvéről dönt Jeremy Irons

MEGJELENT: 2020. február 26., szerda | SZERZŐ: László T. András

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével kezdődött meg a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

Kép forrása

A jubileumi rendezvény a hagyományokhoz hűen az aktuális társadalmi kérdéseket boncolgató művészfilmek fesztiválja lesz. A nagyjátékfilmes mezőny többnyire sötét tónusú alkotásokból áll, jellemző téma idén a migráció és a politikai hatalommal szembeni ellenállás.
A Berlinale így ismét olyan filmeknek ad lehetőséget, amelyek „a mai világról szólnak” - nyilatkozta Carlo Chatrian művészeti igazgató, akinek ez az első Berlinaléja. Az olasz filmes szakember egy holland producerrel, a művészeti munkát a szervezési oldalról ügyvezető igazgatóként támogató Mariette Rissenbeekkel együtt vette át a fesztivál irányítását Dieter Kosslicktól, aki tizennyolc évig vezette a szemlét.
A nagyjátékfilmes szekcióban tizennyolc munka versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért, tizenhat alkotásnak a Berlinalén lesz a világpremierje. A díjakról döntő nemzetközi zsűri elnöke az Oscar-díjas Jeremy Irons.
A fesztivál programja az utóbbi évekhez képest feszesebb, a fő szekciók műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus különprogramok keretében mutatnak be. Tavaly még jóval több alkotást, 400 filmet - köztük 334 új munkát - vonultattak fel.
Új magyar alkotás ezúttal nem szerepel a fesztiválon, viszont magyar vonatkozás, hogy meghívták a rövidfilmes szekció háromtagú zsűrijébe Bucsi Rékát, aki három animációs rövidfilmjével is sikerrel szerepelt a Berlinalén.
A szemle március 1-jéig tart. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti napon adják át, ezúttal február 29-én, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.
A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 26 millió euró (8,8 milliárd forint), legfőbb támogatója a szövetségi kormány, amely 8,4 millió euróval járul hozzá a költségekhez. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el a Testről és lélekről című alkotásával.
Megosztás

Egypercesek

Virágvasárnaptól húsvéthétfőig

Virágvasárnaptól húsvéthétfőig

Digitális programsorozatot indít a Várkert Bazár

Locsolóversíró pályázat

Járuljon hozzá a locsolóvers-irodalom reneszánszához!

Gergely Ágnesé a Tiszatáj-díj

Különféle kultúrák, műveltségromok merülnek fel verseiben az emberi civilizáció kollektív emlékezetéből

A Csontváry-rejtvény

Elemzés Csontváry „világtörténeti jelentőségű” életműve tükrében

Star Wars portrék: Darth Plagueis

„Mondd! Hallottad-e, hogy járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?”