Ki ölte meg Kennedyt?

MEGJELENT: 2020. április 1., szerda | SZERZŐ: László T. András

Új dalt tett közzé Bob Dylan. A Murder Most Foul az irodalmi Nobel-díjas amerikai szerző, előadó első friss száma nyolc éve. A szöveg egyfajta elmélkedés John F. Kennedy 1963-ban történt meggyilkolásán és a hatvanas évek Amerikáján.

Kép forrása

A szám váratlanul, előzmények nélkül érkezett. „Hálás üdvözlet a rajongóimnak és követőimnek azért a támogatásért és hűségért, amelyet az évek során kaptam tőletek. Ez egy kiadatlan dal, amelyet nemrég rögzítettünk és talán érdekesnek találjátok” - fogalmazott az énekes.
A hetvennyolc éves sztár nem adott bővebb információkat a Murder Most Foul kapcsán, ugyanakkor a finom, csaknem társalgási ének közelmúltbeli koncertjeit idézi. „Dylanológusok” máris megállapították, hogy tizenhat perc ötvenhét másodperces időtartamával ez az énekes eddigi leghosszabb dala.
A hangzást zongora, hegedű és ütőhangszer elegye adja, az összetett szöveg megfejtése nem egyszerű, tekintettel számos célzásra az amerikai politikára és popkultúrára. Szerepel a dalban utalás mások mellett a Rémálom az Elm utcában című filmre, Shakespeare A velencei kalmárjára, a Beatles I Want to Hold Your Hand és Billy Joel Only the Good Die Young című számára. Az utolsó öt percben Dylan kedvenc zenéit sorolja, elhangzik Stevie Nicks, Nat King Cole, vagy az Eagles neve, Cole Porter Anything Goes-a, Beethoven Holdfény szonátája, és a felsorolásból nem maradtak ki a dzsessz nagyágyúi, Stan Getz és Charlie Parker sem.

Egyelőre nem tudni, a dal előfutára-e egy következő Dylan-albumnak. A zenész legutóbb 2012-ben jelentetett meg új számokból álló korongot (Tempest), azóta három feldolgozásanyagot tett közzé, például Frank Sinatra-dalaival. Közben újabb darabokkal gazdagította kiadatlan stúdiófelvételeit tartalmazó sorozatát (Bootleg Series).

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy Dylan egyedülállót alkotott, le kell forráznom, mert kies honunkban is született nóta a merényletről. Valamikor, még az ancien régime derekán, bizonyos Neményi Béla dalolt a polbeat fesztiválon a meggyilkolt elnökről.
Megosztás