Meghirdették a Gábor Dénes-díjat

MEGJELENT: 2020. július 27., hétfő | SZERZŐ: R.G.

A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért idén is meghirdeti a Gábor Dénes-díjat, melyben az innovációs folyamatban kiemelkedő eredményeket felmutató magyar kutatók és szakemberek részesülhetnek. Emellett Gábor Dénes születésének százhuszadik évfordulója, illetve Nobel-díjának jövőre esedékes ötvenedik évfordulója alkalmából megemlékezési-emléksorozatot is indítanak.

Kép forrása

A Gábor Dénes-díj a NOVOFER Alapítvány gondozásában kerül kiosztásra, és egyelőre a felterjesztési folyamatban kérik a meghatározott szervezetek és a korábbi díjazottak közreműködését. A díjra olyan magyar kutatók terjeszthetők fel, akik a természettudományos szakterületek valamelyikén kiemelkedő tudományos, kutatási-fejlesztési tevékenységet folytatnak, vagy az elmúlt öt évben bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre, vagy megvalósult tudományos, kutatási-fejlesztési, innovatív tevékenységükkel hozzájárultak a környezeti értékek megőrzéséhez, a fenntartható fejlődéshez, avagy személyes közreműködésükkel megalapozták és fenntartották intézményük innovációs készségét és képességét. A meghatározott szervezetek mellett a határainkon túl élő alkotó elismerésére javaslatot tehetnek a határainkon túli (Kárpát-medence és magyarság a világban) szakmai, valamint civil szervezetek is. Kiosztják továbbá a Gábor Dénes Életmű-díjat is, melyet a hetvenöt évnél idősebb alkotók kaphatnak meg.
A jelölés határideje október huszadika, az eredményhirdetésre és a díjkiosztóra decemberben fog sor kerülni.
Idén júniusban volt esedékes Gábor Dénes, magyar fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök születésének százhuszadik évfordulója, jövő év decemberében pedig ötven éve lesz annak, hogy átvehette a fizikai Nobel-díjat a holográfia feltalálásáért. Ezt megünnepelendő, az alapítvány kuratóriuma úgy határozott, hogy a köztes másfél esztendős időszakban Gábor Dénes Emlékév 2020-2021 címen jubileumi eseménysorozatot indít. A szervezők elmondták, hogy az eseményt bár beárnyékolja, illetve a rendezvényszervezést megnehezíti a járvány, azonban vannak olyan kezdeményezések, amelyek ebben az időszakban is megvalósíthatók. Egyebek mellett megjelentetnek egy virtuális esszékötetet „LÁTOMÁSOK KORONAVÍRUS IDEJÉN - Elég érett-e a társadalmunk?” címen, melyben Gábor Dénes-díjasok gondolati olvashatók a jelenkori pandémiás helyzet tükrében, de sok más programmal is szolgálnak majd a jeles alkalmak ünneplésére.
A pályázatról és az eseménysorozatról további információkat találhatnak a www.gabordenes.hu oldalon.
Megosztás