Könyvek városa

MEGJELENT: 2020. szeptember 24., csütörtök | SZERZŐ: Kőfalvi Rita

Bécherel egy festői középkori városka Bretagne-ban, és arról nevezetes, hogy hétszáz lakosára tizenöt könyvesbolt jut, tehát mindössze negyvennégy polgárra egy-egy. Nem véletlen tehát, hogy kiérdemelte a Könyvek városa nevet, hiszen ezzel a számmal első helyen áll a könyvesboltok lélekszámhoz viszonyított mennyiségét tekintve. Gondoljanak csak bele: ezekben a covidos időkben sem kellene hosszan sorba állniuk a vásárlóknak még akkor sem, ha netán az összes lakó egyazon időpontban óhajtaná könyvtárát újabb kötetekkel gazdagítani!

Kép forrása

Természetesen a vásárlóerőt nem csupán az ott élők biztosítják. A francia kisváros ugyanis – azon túl, hogy épített és természeti környezete egyaránt elbűvölő – az utóbbi évtizedekben valóságos kulturális központtá nőtte ki magát, így évről évre rengeteg turistát vonz, akik a különböző rendezvények programjai mellett szívesen csemegéznek a számos könyváruda kínálatából. 

Bécherel egyébként egy vár körül épült a 12. században, majd textiliparának köszönhetően egyre gazdagabbá vált, ám az ezerkilencszázas évek második felében a gazdasági válság a régiót, s benne a jómódú várost is utolérte. Hogy kilábaljanak a krízisből, Észak-Franciaországban egymás után szervezték a kulturális eseményeket, amelyek központjává Bécherelt tették meg. A városkában egyre-másra nyíltak az újabb és újabb könyvesboltok, olvasókörök tucatjai alakultak, koncerteket és egyéb kulturális rendezvényeket szerveztek. Számos könyves fesztivál is kötődik a nevéhez: többek között a húsvéti könyvünnep, az augusztus közepén megrendezésre kerülő Könyvek Éjszakája, emellett minden hónap első vasárnapján könyvpiacot tartanak. Azoknak tehát, akik a helyzet normalizálódása után Franciaországba indulnak nyaralni, mindenképpen érdemes egy-két napot eltölteni ebben az inspiráló környezetben!

Megosztás

Egypercesek

Madách Dekameron

Madách Dekameron

„A Madách Színház mindaddig játszani fog, amíg ez lehetséges!”

Elhunyt a legnagyobb szkeptikus

James Randi az áltudományok és paranormális hiedelmek elleni harc vezére és atyja volt

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki