Listavezetőként nyitott Rowling megosztó krimije

MEGJELENT: 2020. szeptember 25., péntek | SZERZŐ: R.G.

J. K. Rowling legújabb, Robert Galbraith írói álnéven jegyzett Troubled Blood című krimije a brit eladási toplisták élén debütált.

Kép forrása
 
A bűnügyi regényt öt nap alatt - szeptember 19-ig - csaknem hatvanötezer példányban vásárolták meg. A Nielsen BookScan adatai szerint még az írónő egyetlen, Robert Galbraith név alatt kiadott regénye sem fogyott ilyen nagy példányszámban egyetlen hét alatt. Előző, Halálos fehér című regénye a kiadása első hetében fele ennyi példányban kelt el.
Rowling legújabb művéről, illetve újdonsült munkásságáról magunk is írtunk nemrégiben. A Harry Potter-regények szerzője írói álnéven adja ki krimisorozatát, melynek főhőse a magándetektív, Cormoran Strike. A Troubled Blood című regényben egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki nőnek öltözve követi el gyilkosságait.
Az egy hete megjelent regényt több bírálat is érte a transzvesztita sorozatgyilkos miatt. Ennek előzménye, hogy Rowling júniusban a közösségi médián nagy vihart kavart, amikor megjegyzést tett a transzneműekkel kapcsolatban: annak a véleményének adott hangot, hogy azok a transznemű nők, akik nem estek át hormonkezelésen vagy nemváltoztató műtéten, szerinte nem használhatnák az egyneműek számára kijelölt helyeket. „Még szerencse, hogy ilyen jelentős kérdésekre is futja kétségtelenül kreatív elméje energiakészleteiből” - gondolhatnánk.
Rowling most nem kommentálta az újabb kritikákat, csak annyit jegyzett meg, hogy krimije sorozatgyilkosát, Denis Creedet két valódi gyilkosról mintázta.
A The Guardian brit napilap értesülése szerint világszerte számos könyvesbolt jelentette be, hogy az írónő „transzfóbiája” miatt nem árusítja többé a könyveit.
Megosztás

Egypercesek

Madách Dekameron

Madách Dekameron

„A Madách Színház mindaddig játszani fog, amíg ez lehetséges!”

Elhunyt a legnagyobb szkeptikus

James Randi az áltudományok és paranormális hiedelmek elleni harc vezére és atyja volt

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki